Het streven naar gelukkig zijn anno 2020
730.000 resultaten komen boven als je op Google zoekt naar ‘geluk’! Rijen boeken komen naar voren als je het woord ‘boek’ eraan toevoegt op Google. Waar komt toch dat doel van gelukkig zijn vandaan? En waarom schrijf ik daar deze blog over?
Wat is geluk?
Eerst maar eens de definitie van ‘Geluk’. Volgens Wikipedia is Geluk een emotie die ‘tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden’, ofwel ‘gelukkig zijn’ betekent. Dit is het tegenovergestelde van ongelukkig, wat bestaat uit een ontevreden gevoel. Wie gelukkig is heeft een vrolijk, tevreden, ontspannen en verheugd gevoel. Toch kan ik mij niet aan het gevoel onttrekken dat vele mensen ‘geluk’ anders definiëren. Streven naar iets anders dan een ontspannen, tevreden gevoel. Ik zie en hoor tijdens mijn werk als coach dat vele mensen het ´ander geluk´ zoeken of op een zijspoor zijn beland! Daarom dus deze blog met een andere kijk op geluk.
Wanneer ben je gelukkig?
Tientallen jaren wordt er al onderzoek gedaan naar geluk . Sommige uitkomsten zijn verrassend. Andere misschien wat minder. Voor de helft(!) is het gevoel van gelukkig zijn erfelijk bepaald. De ene mens staat nu eenmaal positiever in het leven als de ander. Aan dat deel kun je dus helemaal niets aan doen. Er is echter nog een hele andere helft over waar we wél iets aan kunnen doen. Eén van de uitkomsten uit het onderzoek naar geluk is dat je sociale contacten belangrijk zijn. Het gaat er niet zozeer over of je veel sociale contacten hebt, maar over de diepte van je sociale contacten. ‘Hoe nauw je met iemand verbonden bent’ dus.
Als je goed de definitie van ‘gelukkig zijn’ leest komt het woord tevreden naar boven. En dát is een van de andere uitkomsten van het onderzoek naar je geluksgevoel. Tevreden zijn met wat je hebt (gekregen), met wat je hebt bereikt , met je situatie, met je leven. Dat klinkt logisch maar zo eenvoudig ligt dat soms niet, toch?
De realiteit van het dagelijks leven
Want wat als je nu dolgraag een grote villa wilt, maar je hebt het geld er niet voor? Of je wilt dolgraag dierenarts worden maar je kunt niet tegen bloed? Dan is tevreden zijn lastig toch?? De realiteit van het dagelijks leven is ook dat we ons niet doorlopend verheugd kunnen voelen. Alle dagen met ons hoofd in de wolken met als gevolg dat we de realiteit van het gevoel van onze voeten op de grond verliezen? Simpel weg onmogelijk?! Lekker opbeurend deze blog, hoopvol ook. niet dus! Niet dus?? Ja en nee…
Geluk (her)definiëren
Dagelijks volkomen gelukkig zijn is een onrealistisch doel. Simpelweg onhaalbaar omdat de realiteit zo anders is. Er gebeuren nare dingen, mensen worden ziek, verliezen hun baan of er ontstaat bijvoorbeeld zoiets als het Corona virus. Daardoor vallen vele zekerheden weg. Allemaal redenen waardoor we ‘ongelukkig/niet verheugd’ kunnen zijn’.
Maar toch is er iets wat iedereen kan doen: Leren! Leren tevreden te zijn met wat je hebt, leren anders naar een situatie te kijken, leren accepteren wat niet anders kan, leren loslaten wat je niet vasthouden kunt en je geluk zoeken in de kleine dingen. En weten waar je wél gelukkig van wordt ook als je in een ‘ongelukkige situatie zit’. Weten waar je op vertrouwen kunt! Voor mij persoonlijk is dat mijn geloof. Een vertrouwen waarop ik altijd kan bouwen. Maar ook de mensen om mij heen waarop ik onvoorwaardelijk bouwen kan!
Of…. in actie komen
Moet je dan maar tevreden (leren) zijn als je baan je niet bevalt? Als je steeds het gevoel hebt overspoeld te worden door alles? Als je stijf staat van de stress? Nee! Soms moeten we in actie komen om tevreden te kunnen zijn! Als je relatie niet loopt hoef je daar geen vrede mee te hebben, dan zul je er aan ‘moeten werken’ bijvoorbeeld. Als je baan niet (meer) bij je past zul je er over na moeten denken: wat dan wel? Als je steeds stress hebt en ontevreden bent met je leven dan is het zomaar mogelijk dat dingen anders moeten. En soms is het een kwestie van een andere ‘bril’ opzetten, anders leren kijken naar de wereld om je heen. Zodat je leert zien hoe het er werkelijk uit ziet. Dan ben je niet alle dagen verheugd maar leer te tevreden te zijn met wat je hebt.
Tevreden?
Ja? geniet ervan!
Nee? Als coach wil ik je helpen! Vraag een gratis gesprek aan zodat we samen kijken hoe of jij in actie kunt komen!