1,4 miljoen Nederlanders met burn-out klachten.
Dat is niet mis! 16 % van de beroepsbevolking in Nederland ervaart burn-out klachten. Dat is 1 op de 6 werknemers. En daar is de niet werkende vrouw (of man) nog niet eens in meegenomen. Want ook als je geen werk buiten de deur hebt of als je werkzoekende bent liggen burn-out klachten op de loer!
Als je zoekt op het internet vind je veel over burn-out en de kosten voor de werkgevers. Maar wat doet dat nu met je? Hoe lang duurt zo iets? En hoe kom je er van af? Maar nog veel belangrijker: Hoe voorkom je een burn-out?
Voorkomen is beter dan genezen
Laten we eerlijk zijn. Dat klinkt logisch. Voorkomen die burn out! Maar hoe dan? En herken je de symptomen? Dan is het goed om te weten hoe een burn-out nu precies ontstaat. Een burn-out ontstaat doordat je een langere tijd stress ervaart. Je lichaam kan goed omgaan met stress, maar heeft wel tijd nodig om te herstellen als er een stressvolle situatie heeft plaats gevonden. Sta je langere tijd onder spanning, ervaar je dagelijks stress en krijgt jouw lichaam de tijd niet om weer op krachten te komen? Dan ligt een burn-out op de loer!
Wat is stress?
Stress betekent spanning of druk. Stress is niet persé ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren.
Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een presentatie, een sollicitatiegesprek of een andere spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af.
Stress brengt jouw lichaam in staat van opperste paraatheid. Het hormoon adrenaline komt vrij.
Je lichaam reageert erop met het gevolg dat:
- je hartslag stijgt
- je bloeddruk omhoog gaat
- er stroomt zuurstofrijk bloed naar je spieren, je hart en je hersenen
- in je lichaam komt de adrenaline vrij die brandstof levert voor je spieren
- je spieren spannen zich
- de longblaasjes verwijden zich en je ademhaling wordt sneller
- het bloed trekt weg uit je gezicht
- je spijsvertering komt op een laag pitje te staan
- je keel knijpt samen, je handen worden koud, het zweet breekt je uit
Laatst herkende ik het zelf: Er werd een spannend bezoekje afgelegd aan de tandarts met mijn zoon. Zwetende handen en een licht gevoel in mijn hoofd: Ik had last van stress! Zou hij de behandeling het net zo spannend vinden als zijn zus? Ik zat er duidelijk over in en dat voelde ik aan mijn lijf! Gelukkig viel het alles mee, maar ik had wel even nodig om bij te komen!
Hoe voorkom je langdurige stress en burn-out?
- Herken de stresssignalen bij jezelf
- Zorg voor voldoende beweging in de buitenlucht
- Heb je problemen of zit je in een zware periode? Praat erover!
- Ken je eigen grenzen
- Luister naar je lichaam
- Slaap voldoende
- Neem tijd om na een stress volle periode om ‘bij te tanken’
Voorkomen is beter dan genezen. De burn-out cijfers in ons land zijn hoog en moeten naar beneden! Laten we daar aan werken met elkaar. Het oplossen van stress en burn-out begint bij het (h)erkennen ervan.