Uitstelgedrag wie kent het niet?
Je kent het vast wel. Die ene klus moet nog steeds gebeuren maar… je stelt hem steeds weer uit. Wat is nu toch de rede ervan dat je het steeds uitstelt? Is het erg? Zo ja, hoe kom je van dat uitstellen af?
Uitstelgedrag onder de loep
Uitstelgedrag is: de dingen die je zou moeten doen uitstellen tot de volgende dag, de volgende week of tot… ooit? Het zijn die dingen waarvan je weet dat het nadelige gevolgen heeft als je ze niet doet. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals het niet bellen van de tandarts of het uitstellen van het doen van boodschappen. Het zijn echter vaak de grote dingen zoals bijvoorbeeld het niet voorbereiden van je presentatie die we echt uitstellen. Je weet op zijn minst dat het uitstellen van deze taken niet handig is. Maar het komt niet uit je vingers. Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle mensen die uitstelgedrag vertonen hier stressklachten door krijgen. Het kan dus nuttig of zelfs noodzakelijk zijn hier iets aan te doen.
Dit zijn 5 van de belangrijkste oorzaken
Er zijn een aantal eigenschappen of redenen die uitstelgedrag veroorzaken. De 5 belangrijkste heb ik hieronder voor je op een rij gezet.
Perfectionisme
Verwacht je veel van jezelf? Is fouten maken geen optie? Dan zou perfectionisme zomaar 1 van de redenen kunnen zijn waarom jij dingen uitstelt. De angst voor het niet perfect uitvoeren van je taak zorgt ervoor dat je het liever niet doet. Je verschuilt je bijvoorbeeld liever achter het excuus ‘ik was te druk en kwam er niet aan toe’ dan dat je erachter komt dat je het toch niet helemaal perfect hebt gedaan.
De angst voor afwijzing
Deze 2e oorzaak hangt samen met de eerste. Wat als bijvoorbeeld je wilt solliciteren maar je twijfelt of je wel goed genoeg bent? Als je solliciteert zou het weleens zo kunnen zijn dat je afgewezen wordt. Vervolgens dan dat gevoel… dat je niet goed genoeg bent.. nee, laat ik het maar niet doen. Door niet te solliciteren omzeil je de kans om afgewezen te worden. Door op deze wijze te denken komt van uitstel afstel. Je loopt echter ook een kans mis.
Te veel hooi op je vork nemen
Een hele hoge berg met wasgoed, de afspraak voor je werk voorbereiden, de badkamer schoonmaken, de belofte dat je ouders zou helpen. Zo’n lange takenlijst motiveert vaak niet om direct aan de slag te gaan. Want: Waar moet je beginnen? Het is onoverzichtelijk en veel. Niet beginnen heeft ook zijn nadelen, dat weet je wel. Maar hoe begin je dan, en waar? Je ziet door de bomen het bos niet meer.
Vermoeidheid
Voel je je moe? Uitgeput misschien wel? Dan heb je vaak geen energie om aan de lastigere of grotere te beginnen. De oorzaak ligt niet zozeer bij de taak. Je eigen gesteldheid is hier dan de onderliggende oorzaak van.
Gebrek aan motivatie
Je moet de klus klaren, je weet het. Maar waarom zou je de muur verven? Hij ziet er toch nog aardig uit. Tja, dat je dat had afgesproken…. Eigenlijk vind je het niet belangrijk genoeg. Er zijn genoeg andere dingen voor jou belangrijker. Daar stort je je helemaal op. En zo verdwijnt die ene taak steeds weer naar de achtergrond. Je ziet de noodzaak niet in van die taak en begint er dus niet aan.
Zo pak jij je Uitstelgedrag aan
Gelukkig is het mogelijk om je uitstelgedrag aan te pakken. Hieronder lees je wat je er aan kunt doen. Begin er vandaag nog mee zodat je weer rust en overzicht creëert voor jezelf.
Relativeer en verander je denkwijze
Dat is misschien voor velen direct de belangrijkste. Maar zeker niet de makkelijkste. Perfectionistisch zijn kun je niet zomaar van je afschuiven. Dat hoeft ook niet, het heeft ook mooie kanten. Realiseer je wel dat als je in alles perfectionistisch bent dat het jou belemmert. Wat kost het perfectionisme jou? Wat mis je hierdoor wellicht? Ga met deze onderliggende oorzaak aan de slag!
Gebruik de pomodoro techniek
De Italiaanse Frances Cirillo is de bedenker van de pomodoro techniek . Hoewel het woord pomodoro iets met tomaten doet vermoeden is niets minder waar. Het enige is dat Frances Cirillo een kookwekker in tomaat vorm gebruikte om de techniek te ontwikkelen. Ze ontdekte dat het goed werkt om het volgende ritme aan te houden bij moeilijke of grote taken. Eerst bepaal je de taak die je hebt te doen. Vervolgens werk je 25 minuten aan die taak. Dan 5 minuten pauze en dan weer 25 minuten werken aan je taak. Na 4x 25 minuten werken met de pauzes tussendoor neem je een lange pauze van 25 minuten. Zo knip je niet je taak ik kleine stukjes, maar de tijd die je er aan besteed.
Pak het onderliggende probleem aan
Te vermoeid om te beginnen? Zorg eerst dat je uitgerust bent voordat je je taken oppakt. Heb je er last van dat je al langere tijd niet uitgerust bent? Slaap je slecht of heb je last van spanningen? Dan is het goed om dat eerst aan te pakken. Je lost er dan veel meer mee op dan alleen je uitstelgedrag. Wellicht kan coaching jou hier bij helpen. Hierover schreef ik eerder een blog, Je leest ‘m hier.
Kies bewust
Een toezegging is snel gedaan. ’Ja, Dat doe ik wel even’. Wees je bewust van de beloftes die je doet. Het is goed om stil te staan voordat je iemand iets beloofd. Wil je dat wel? Past het in je agenda? Soms is ‘nee zeggen’ beter en eerlijker naar jezelf en de ander dan steeds de taak maar uit te moeten stellen. Maak bewuste keuzes in je leven waar je achter staat.
Wil jij dat je uitstelgedrag verledentijd wordt?
Vraag dan hier je gratis inzicht sessie aan